Kia EV6 2022 kini di Malaysia – varian GT-Line AWD, bateri 77,4 kWh, 325 PS, jarak 506 km; dari RM301k

Selepas dipertontonkan di peringkat tempatan pada akhir Mei lalu, Kia EV6 2022 telah pun mula dibuka tempahannya untuk pasaran Malaysia. Ia ditawarkan dengan varian tunggal GT-Line, dan merupakan model import sepenuhnya (CBU) yang dibawa masuk dari negara kelahirannya, Korea Selatan.

EV6 merupakan model produksi elektrik sepenuhnya pertama dari Kia yang telah didedahkan pada peringkat global Mac lalu, dan platform yang dihasilkan terus menerus Platform Modular Listrik-Global (E-GMP) sama dengan Hyundai Ioniq 5, yang telah dilancarkan di sini.

Ia diberikan penjana kuasa yang menyaksikan gandingan dua motor elektrik untuk pacuan semua-roda yang mampu menghasilkan total keluaran mencecah 325 PS (321 hp atau 239 kW) dan tork 605 Nm. Ia membolehkan EV6 dipecut dari 0-100 km/j dalam 5,2 saat dan kelajuan maksimum mampu dicapai hingga 183 km/j.

Motor elektrik memperhatikan dikuasakan dari baterai lithium-ion 77,4 kWh dan mampu memberikan jarak sehingga 506 km bagi pengecasan penuh mengikut standar WLTP. Untuk pengecasan, EV6 ini menyokong pengecas AC (sambungan Type 2) 11 kW, dengan pengecasan penuh mengambil masa sekitar tujuh jam. Ia juga menyokong pengecasan DC (sambungan CCS2) pada 350 kW, dengan tahap pengecasan 10-80% hanya sekitar 18 minit.

Sebagai tambahan, ia turut diberikan sistem pengecas Unit Kontrol Pengisian Terintegrasi (ICCU) dengan fungsi kendaraan-ke-beban (V2L) yang mampu menyahcas tenaga daripada bateri kenderaan. Fungsi V2L juga mengalirkan kuasa sehingga 3.6 kWh dan membolehkan ia mengoperasikan gaya hidup elektronik.

Mengetengahkan falsafah rekaan baharu “Berlawanan Bersatu”, EV6 ini ditampilkan dengan karakter yang penuh futuristik dan perincian berteknologi tinggi. Sisi moden dan sofistikated cukup terserlah terus menerusi wajah dengan penampilan lampu utama projektor dwi LED, digandingkan bersama lampu nyalaan siang LED ‘Wajah Harimau Digital’ serta ‘Kisi Hidung Harimau’.

Untuk profil sisinya pula, garisan yang tajam memberikan menghasilkan aerodinamik, ditambah pula dengan karakter garisan yang bahagian di bawah pintu hingga ke gerbang roda belakang. Tiang-C di belakang juga direka lebih condong, disepadukan dengan kemasan hitam berkilat yang mengamati cerminan yang lebih lebar.

Bukan itu sahaja, perincian luaran seperti pelindung ruang roda yang diwarnakan dengan warna badan, serta apron hadapan lebih agresif dengan serlahan hitam berkilat turut menyerlahkan lagi imejnya. Celemek belakang juga berbeza dari versi Wind biasa, serta diberikan rim 20-inci bersama tayar 255/45R20.

Untuk ruang di dalamnya pula, EV6 ini ditampilkan dengan papan pemuka yang condong ke hadapan, memberikan ruang yang lebih luas untuk feri hadapan. Ia turut diserlahkan dengan warna hitam sebagai tema utama bersama serlahan-serlahan putih. Dua skrin infotainmen bersaiz 12.3-inci diletakkan pada papan pemuka yang turut menampilkan fungsi Apple CarPlay dan Android Autopengecas telefon pintar tanpa wayar dan Bluetooth.

Ciri lain yang turut ditampilkan termasuklah sistem pendingin hawa dua-zon, upholsteri kulit sued, butang penghidup enjin, brek parkir elektronik, pandang belakang dengan auto-kelam, pencahayaan dalaman LED, roda stereng dengan suis kawalan bagi audio, Bluetooth dan pengesan suara, pedal penukar gigi di belakang roda stereng dan sistem bunyi sekeliling Meridian® dengan 14-pembesar suara.

Selain itu, ia turut memberikan dua soket kuasa, corong udara untuk tempat duduk belakang, empat unit USB-Port (type C), tempat duduk pemandu dan feri hadapan larasan kuasa dengan Relaksasi Premiumtempat duduk dengan rona hitam dan serlahan putih.

Untuk dimensinya, EV6 berukuran 4.695 mm panjang, 1.890 mm lebar, 1.550 mm tinggi dan jarak roda 2.900 mm. Ia juga memiliki ruang storan kabin yang besar mencecah 520 liter dengan tempat duduk belakang dengan keadaan normal yang boleh mencecah 1.300 liter jika ia dibaringkan.

Untuk keselamatannya, EV6 didatangkan dengan tujuh semoga SRS (membahagiakan pemandu & penumpang depan, bahagian pemandu pemandu, sisi dan tirai) ABS, Kawalan Kestabilan Elektronik (ESC), Bantuan Keluar Aman (SEA)Sistem Kawalan Cengkaman (TSC), EBD, Bantuan Brek (BA), Cagak Isofix dan Kawalan Bantuan Mula Mendaki (HAC) secara standar.

Untuk keselamatan ciri termaju pula, EV6 dilengkapi dengan Bantuan Lampu Tinggi (HBA), Bantuan Pengelak Pelanggaran Titik Buta (BCA) dan Bantuan Pelanggaran Trafik Lintasan Belakang (RCCA), Pemantau Pemandangan Titik Buta (BVM), Bantuan Kekal Lorong (LKA), Amaran Perhatian Pemandu (DAW) dan Bantuan Pengelak Pelanggaran Hadapan (FCA) dengan Pembalikan Persimpanganselain itu Bantuan Ikut Lorong (LFA), Pemantau Pandangan Sekeliling (SVM) dengan kamera 360-darjah, dan Kawalan Kelajuan Pintar (SCC).

Ditawaarkan dengan lima warna pilihan termasuk Snow White Pearl, Aurora Black Pearl, Runway Red, Yacht Blue dan tona eksklusif pemandangan bulan, EV6 kini telah dibuka tempahan secara rasminya. Harga atas jalan yang ditawarkan untuk EV6 adalah RM300.668tanpa asuransi, yang turut didatangkan dengan waranti lima-tahun/150,000 km dan waranti bateri pula tujuh-tahun/150,000 km.

GALERI: Foto global rasmi Kia EV6