Kereta kebal tentera rosak di jalan menuju Carcosa

Jika ada kenderaan berat yang rosak dan tersadai di tepi jalan awam, itu perkara biasa yang selalu kita lihat. Tetapi, untuk sebuah kereta kebal tentera berada dalam keadaan itu, apa lagi di tengah-tengah jalan ibu kota, tentunya menarik perhatian orang ramai, kerana itu pemandangan biasa.

Awal pagi ini, sebuah kereta kebal tentera Malaysia di sekitar Jalan Damansara di susur keluar menuju Carcosa dan KL Sentral. Kejadian itu dilaporkan oleh Pusat Kawalan Kuala Lumpur DBKL melalui Twitter.

Kereta kebal buatan Polandia dengan nama PT-91M Pendekar MBT, yang mana tentera memiliki sebanyak empat lusin model terbabit, rosak dan menghalang laluan di lorong kedua dari kiri di situ. Walaupun situasi biasa untuk sebuah kerana tentera bergerak di atas jalan awam, tidak dibenarkan ketika kerana kereta kebal tersebut akan ikut serta dalam perara Hari Merdeka 2022, minggu depan, dan sedang dalam latihan pagi ini.

Turut dilaporkan, kenderaan seberat 46 tan telah dialihkan ke lokasi selamat, kemungkinan besar menggunakan pengangkut dari pihak tentera sendiri. Jika anda merancang untuk ke KL menjelang hari Merdeka minggu depan, berhati-hati, dan ambil maklum bahawa banyak jalan-jalan yang akan ditutup untuk acara perarakan Rabu depan.

Selamat Hari Merdeka!