Kawasaki siar teaser model ZX baru di Indonesia – dedah kepada dunia 1 Oktober, mungkinkah ZX-4R?

Dalam masa beberapa hari sahaja lagi, Kawasaki akan memperkenalkan sebuah model baru di Indonesia dan video pengejek untuknya telah disiar. Tiada sebarang gambar yang menunjukkan bentuk motosikal dalam pengejek tersebut, dan ia hanya memaparkan beberapa kenyataan secara bertulis.

Pertamanya adalah tarikh, iaitu 1 Oktober 2022, dan di bawahnya tertulis “pertunjukan publik pertama“, yang jika diterjemahan maksudkan pendedahan pertama kepada orang ramai – jadi ia juga adalah yang pertama secara global.

Bayangan paling penting adalah “ZX”, yang memberi petunjuk model baru ini adalah dari baris sportbike bersiri ZX. Sama ada ia ZX-25R, ZX-6R atau ZX-10R, itu masih belum pasti, tetapi ramai media tempatan di sana menjangkakan ia adalah ZX-4R.

Penawaran ZX-25R oleh Kawasaki di Asia memang menarik – sebuah sport motosikal 250 cc dengan enjin empat silinder, tapi bukan untuk semua pasaran. Bagi Amerika Syarikat dan Eropah, model 400 cc mungkin dirasakan lebih sesuai.

Dari situ mulalah muncul khabar angin Kawasaki sedang membangunkan motosikal asas sama dengan ZX-25R, tapi berenjin 400 cc. Bermula dari Mesin Mudakemudian kewujudannya seolah sah apabila ada yang menemui pendaftaran paten model tersebut di Amerika Syarikat.

Untuk mengetahui apa sebenarnya produk yang akan dikeluarkan oleh Kawasaki Indonesia ini, bersama kita tunggu majelis pengenalannya berlangsung. Walaupun diadakan di Indonesia, kita juga bisa menyaksikannya melalui siaran langsung dalam talian.