Karamjit Singh kembali ke pentas rali antarabangsa – sertai APRC Danau Toba Rally 2022 minggu ini

Lagenda sukan rali negara, Karamjit Singh bakal kembali ke pentas antarabangsa pada akhir minggu ini dengan mengikuti Rally Danau Toba 2022 di Indonesia, yang juga merupakan pusingan kedua Kejurnas Rali Indonesia serta pusingan keempat Kejohanan Rali Asia Pasifik (APRC) piala Asia 2022.

Reli Danau Toba 2022 ini akan berlangsung di salah satu kawasan tumpuan Indonesia iaitu di Aek Nauli, Parapat, Sumatera Utara bermula 23 hingga 25 September. Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh penganjur tentang, seramai 62 pelumba telah mendaftar untuk menyertai Danau Toba Rally 2022 kali ini, melebihi kuota awal yang ditetapkan hanya 60 peserta.

Yang menarik, Danau Toba Rally 2022 akan menyaksikan pertarungan antara pelbagai jenis jentera rali dari pelbagai spesifikasi seperti Rally2 (R5), AP4, ProtoCars dan pelbagai lagi. Turun sebagai juara Kejohanan Rali Dunia (WRC) kategori produksi untuk tahun 2002 dan juara APRC tiga kali, kehadiran Karamjit Singh bersama juruarahnya, Jagdev Singh agak menarik perhatian peminat rali di Indonesia pada Danau Toba Rally kali ini.

Masih belum memperolehi Proton Iriz R5 seperti yang dirancang sebelum ini, Karamjit masih akan memandu Proton Gen2 2.0L Turbo 4WD untuk Rally Danau Toba 2022. Proton Gen2 dengan enjin 4G63T dan sistem 4WD dari Mitsubishi Lancer Evo VI tersebut masih jentera yang sama digunakannya akhir-akhir ini di Malaysia sejak 2017, termasuk ketika menang di pusingan pertama Kejohanan Rali Nasional Malaysia (MNRC) 2022 yang berlangsung di Maran, Pahang akhir Juli lalu.

Rupa terkini Proton Gen2 4WD Turbo Karamjit Singh untuk dibawa ke Danau Toba Rally 2022. Foto ihsan laman Facebook HashrulSubzero

Antara pemandu lain yang bakal diberikan tumpuan pada rali Danau Toba ini termasuk beberapa tempatan pelumba seperti Sean Galael yang memandu Citroen C3 R5 pasukan Jagonya Ayam, Rifat Sungkar dengan MPV Mitsubishi Xpander AP4 pasukan Xpander Rally Team dan Ryan Nirwan yang memandu Toyota GR Yaris AP4 dari pasukan Toyota Gazoo Racing Indonesia.

Namun dalam Danau Toba Rally 2022, bukan Karamjit Singh sahaja yang memandu Proton. Senarai peserta menunjukkan salah seorang dari pemandu wanita yang bertanding kali ini Qanita Syahshiyah bersama juruarahnya Julian Puspa Andari dari Eurostar Racing Team bakal memulakan rali tentang Proton Saga.

Danau Toba Rally 2022 akan menampilkan 12 panggung khusus (SS) di atas permukaan batu kelikir, berlangsung di kawasan Hutan Tanaman Industri PT Toba Pulp Lestari sektor Aek Nauli.

“Danau Toba Rally APRC 2022 terbuka untuk umum. Ada beberapa tempat yang cukup menarik sebagai poin penonton. Penonton dapat menyaksikan perlumbaan ini secara langsung tanpa bayaran bayaran, atau kata lain, dengan mengambil faktor keselamatan penonton,” kata Elwin Siregar sebagai ketua penganjur Danau Toba Rally 2022.