Honda RS-X ditawarkan dalam warna baru – RM9.7k

Setelah dilancarkan buat kali pertama untuk pasaran Malaysia pada November tahun lepas, Honda RS-X kini disegarkan kembali dengan penawaran warna baru yang terdiri dari Lemon Ice Yellow dan Candy Caribbean Blue, dijual dengan harga RM9,698 tidak termasuk asuransi. Satu versi lagi, iaitu Trico Edition dijual pada harga RM9,748.

Bahagianya motosikal lain ini tidak diubah, termasuk enjin, yang menggunakan unit menghargai bahan api satu silinder DOHC 149,16 cc, dan dipadankan bersama transmisi enam kelajuan untuk menghasilkan tenaga 15,8 hp pada 9.000 rpm dan torsi 13,6 Nm pada 7.000 rpm. Enjin ini hanya dapat dihidupkan dengan pemula elektrik.

Kedua-dua brek depan dan belakang menggunakan sistem cakera dengan angkup satu piston (ABS diberikan standar), sementara suspensi juga terdiri dari garpu teleskopik di hadapan dan monoshock dengan pelarasan pra beban di belakang. Rim adalah unit 17 inci dengan tayar 90/80 di hadapan dan 120/70 di belakang.

Kelengkapan lain yang terdapat pada RS-X adalah seperti tangki bahan api 4.5 liter, meter digital dengan penunjuk ketinggian gigi, lampu depan dan belakang LED, berat 122 kg dan klac jenis basah. Model ini datang dengan jaminan selama dua tahun atau 20.000 km.

Selain warna biasa, Boon Siew Honda juga sebelum ini pernah melancarkan RS-X dengan versi Repsol Edition, yang menggunakan warna gabungan putih, oren dan merah, pada harga RM9,948 April lalu, tetapi ia hanya mengeluarkan sebanyak 5.000 unit sahaja.