Honda Civic Type R 2023 kembali diproduksi di Jepun!

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa Honda Civic Type R terakhir yang diproduksi di Jepun adalah model FD2R – mula diproduksi pada 2007 dan tamat pada 2011. Bagi model itu iaitu FK2, produksi Civic Type R hanya di buat di kilang Honda Swindon di United Kingdom, bersama legasi tiga model Type R UK sebelumnya iaitu Honda Accord Type R CH1 (1999), Civic Type R EP3 (2001) dan Civic Type R FN2 (2007).

Namun dengan langkah-langkah penstrukturan semula jaringan pembuatan global Honda yang akan menumpukan kepada teknologi elektrik, kilang Honda di Swindon harus ditutup tahun lalu, dan unit terakhir Civic Type R FK8 yang keluar dari kilang tentang penghujung Julai 2021.

Pagi tadi, Honda Civic Type R generasi baharu yang diasaskan dari Civic Hatchback generasi ke-11 sudah pun didedahkan secara rasmi untuk peringkat global. Persoalannya, di mana Civic Type R 2023 ini akan diproduksi selepas kiloan Honda Swindon di tutup? Honda tidak membahas tentang perkara tersebut dalam kenyataan media yang dikeluarkan, namun pemberi pengaruh Honda dari Amerika Syarikat, Jason Richmond atau dikenal lebih sebagai HondaPro Jason mendakwa bahawa Civic Type R baharu dengan kod FL5 ini diproduksi kembali di Jepun!

Jason menghadiri majelis pendedahan Civic Type R 2023 di Los Angeles dan perkara ini disahkannya apabila melihat nombor kenderaan (VIN). Nombor VIN pada unit yang dipamerkan tersebut berawal dari abjad ‘JHM’, menunjukkan kilang produksinya berada di Jepun. Manakala abjad ‘X’ yang berada di posisi ke-11 nombor secara spesifik memberitahu bahawa kereta tersebut dibuat oleh kilang Honda Yorii yang berada di Saitama.

Namun, kilang menghargai Kilang yang sama menghasilkan Civic Type R EK9 dan Civic Type R FD2 sebelum ini kerana kedua-dua model yang akan dihasilkan di Kilang Mie Honda yang terletak di Suzuka. Kilang Yorii yang menghasilkan Civic Type R FL5 ini merupakan kilang utama Honda buat masa sekarang, dibuka secara rasmi pada Juli 2013.

Honda Civic Type R 2023 ini masih menyajikan ‘resipi klasik’ gandingan enjin 2.0 liter VTEC Turbo dengan kotak gear enam kelajuan manual dan hanya memacu roda hadapan. Honda masih belum mengumumkan sebarang angka kuasa bagi unit rangkaian kuasa model baharu berkenaan, namun telah mengesahkan bahawa ia adalah model Tipe R yang paling tinggi pernah dihasilkan. Jadi tentu saja menghasilkan kuasa yang lebih besar dari 320 PS/400 Nm pada model FK8 sebelumnya.

Model berbanding sebelum ini, FL5 tampil dengan rupa lebih ringkas tanpa liang-liang udara palsu. Menurut Honda, model generasi baharu ini dihasilkan dengan dimensi yang lebih panjang, lebih rendah dan lebih lebar, serta disifatkan Honda sebagai “Tipe R paling cantik pernah dibina”. Ia diberikan spatbor yang lebih gemuk bagi menjadikan ia lebih dari Civic hatchback standard, serta bampar di hadapan yang lebih agresif menampilkan liang pengambilan udara lebih besar dengan gril atas dan bawah diberikan elemen sarang lebah.

Berbanding FK8 yang menampilkan liang udara bonet yang direka sebagai skup udara, liang pada bonet model 2023 ini berada di posisi lebih di hadapan, dan ia tenggelam seolah-olah untuk mengalirkan udara panas dari enjin keluar. Juga terdapat liang aliran udara di belakang ruang roda hadapan, dengan skirt sisi seolah direka sebagai pembagi udara.

Manakala di belakang, ia menerima penyebar yang lebih besar dari sebelum ini. Tiga tip ekzos masih kekal menjadi identiti Civic Type R, tetapi ia muncul berbeza kerana tip yang paling besar berada di tengah, berbanding FK8 yang menampilkan tip paling kecil di tengah. Bocoran belakang bersaiz besar juga dilengkapkan pada Type R baharu ini, tetapi ia kini direka ala GT-Wing.

Kesemua spatbor yang lebar pada Civic Type R ini melindungi set roda dengan rim kemasan hitam dan tayar yang lebar dan besar, bersama angkup brek berwarna merah yang juga lebih besar dari biasa. Honda masih belum mengumumkan saiz roda dan spesifkasi brek tersebut, namun terus menerusi imej yang dibekalkan, rim adalah berdiameter 19-inci dengan tayar bersaiz Michelin Pilot Sport 4S 265/30R19 dan juga sistem brek dari Brembo.

Honda menyatakan bahawa harga dan juga perincian selanjutnya tentang Civic Type R 2023 ini hanya akan diumumkan pada musim luruh nanti. Sementara itu, perincian lain tentang harga ini boleh anda baca dalam laporan kami sebelum ini pada PAUTAN INI.