GWM Poer P11 – tempahan dibuka di M’sia; dari RM110k, turbodiesel 2.0L berkuasa 163 PS/400 Nm

Selain dari trak pikap Poer P12, Great Wall Motors (GWM) turut membuka tempahan untuk trak pikap Poer P11 selepas jenama secara rasmi dilancarkan kembali ke pasaran Malaysia (kini diuruskan sepenuhnya oleh subsidiari Great Wall Motor Sales Malaysia) awal minggu ini.

Poer P12 dan Poer P11 sebenarnya diasaskan dari model yang sama, namun untuk P11 ia diletakkan lebih rendah dalam hieraki model, kerana di China P12 dijual lebih sebagai model untuk kegunaan sendiri manakala P11 adalah model yang dihasilkan untuk kegunaan komersil.

Menerusi sudah menangkap layar dari laman web rasmi GWM Malaysia (kini dipadam), kedua-dua model ini menerima unit rangkaian kuasa yang sama iaitu enjin turbodiesel 2.0 liter yang membeli kuasa 160 hp dan tork maksima 400 Nm, dipadankan dengan kotak gear lapan-kelajuan automatik serta sistem pacuan empat roda. Namun untuk P11 ini, ia tidak diberikan sistem bantuan pemanduan autonomi Tahap 2 seperti yang ditawarkan pada P12.

P11 juga diberikan muka yang sedikit berbeza dari P12. Model ini menerima lampu hadapan yang tampak seperti “mata helang” dan gril “nebula”, berbanding P12 yang menerima lampu yang lebih bersudut bersama gril dengan elemen bar melintang.

GWM Poer P11 pasaran Malaysia ini akan dijual pada harga tidak kurang dari RM110,000, berbanding terbalik RM130,000 untuk P12. Pra-tempahan perlu dibuat dengan membayar RM1.000, sama seperti pra-tempahan model EV Ora Good Cat. Pelanggan terawal yang memahami jangka waktu akan menerimanya pada suku keempat tahun ini, sesuai dengan apa yang tertulis dalam tangkap layar memperhatikan

Ini bukan kali pertama GWM menawarkan trak pikap untuk pasaran Malaysia. Trak pikap GWM Wingle 5 pernah dijual pada pasaran tempatan terus menerusi pengedarnya sebelum iaitu Go Auto. Sedikit trivia tentang trak pikap generasi baharu GWM ini, Poer pada nama trak pikap ini sebenarnya disebut dengan sebutan “Power”, dan ia adalah nama rasmi untuk trak pikap siri-P mereka bagi pasaran antarabangsa.

Menurut GWM, nama yang diinspirasikan dari huruf-huruf cina “Pao”, yang juga dipilih berdasarkan akronim “kuat, off-road, menyenangkan dan dapat diandalkan.” Trak-trak pikap GWM ini juga dijual dengan nama yang berlainan bergantung pada pasaran.

Di China, model ini dipanggil Pao, dan P11 dan P12 adalah varian dari Pao. Di Australia pula, hanya model P12 dijual di sana dan dikenal sebagai GWM Cannon, ditawarkan dalam empat varian berbeza. Manakala di Brunei, trak pikap ini turut dikenal sebagai Poer, namun bagi varian P11 dikenal sebagai Sucan dan varian P12 dikenal sebagai Ruman.