Ford Mustang Mach-E akan dijual di Australia dan Selandia Baru pada 2024; mungkin akan ikut ke Malaysia?

Crossover berkuasa sepenuhnya sepenuhnya Ford Mustang Mach-E bakal dilancarkan ke pasaran Australia dan negara jirannya, Selandia Baru, menurut laporan Ahli Mobil.

Model telah disetujui akan diluncurkan di Selandia Baru pada awal tahun hadapan. Manakala untuk Australia, Mustang Mach E ini merupakan salah satu dari lima model elektrik penuh yang akan dibawa ke pasaran negara tersebut yang dirancang awal tahun depan hingga 2024.

Kehadiran Mustang Mach-E ini di dua negara Australasia sebelum ini sudah dijangka selepas pemanduan di sebelah kanan crossover tersebut dilancarkan di Inggris tahun lalu.

Ford Australia memberitahu Ahli Mobil bahawa Mustang Mach-E lewat untuk memperkenalkan ke negara tersebut bukan kerana kurang permintaan, sebaliknya Ford sendiri kini menghadapi masalah untuk mengatasi tempahan kerana pelbagai masalah yang kini dihadapi oleh industri otomotif secara global.

Ford Mustang Mach-E ini menerima sambutan yang menggalakkan di Amerika Syarikat di mana laporan ini 50.000 sebelum menyebut penawaran bagi sepanjang tahun pertama pengenalannya habis dijual hanya dalam masa empat bulan.

Di UK, Mustang Mach-E ditawarkan dalam lima varian; versi pacuan belakang dan pacuan semua roda, ditawarkan dengan dua jenis kapasiti bateri iaitu Standard Range (75,7 kWj) dan Extended Range (98,7 kWj), serta versi paling berkuasa dengan lencana GT menghasilkan 487 PS dan tork 860 Nm yang mampu bergerak sejauh 496 km untuk satu cas penuh berdasarkan kitaran gabungan WLTP.

Model Extended Range AWD menghasilkan kuasa 351 PS dan tork 536 km bersama jarak jauh sejauh 536 km, model manakala Extended RWD pula dibekalkan dengan kuasa 294 PS/430 Nm dan jarak gerak paling jauh antara semua varian iaitu 606 km.

Ford hari ini mengumumkan bahwa Mustang Mach-E, SUV perintis global pertamanya yang dibangun di atas platform serba listrik baru, akan diproduksi di China oleh Changan Ford untuk pelanggan lokal.

Bagi model Standard Range AWD ia menerima total 269 PS dan tork 580 Nm dengan jarak 397 km, sementara model Standard Range RWD juga dibekalkan dengan kuasa 269 PS/430 Nm dan jarak gerak sejauh 437 km.

Dengan pengenalan Mustang Mach-E dalam versi RHD ini di Australia dan New Zealand, adakah ia petanda bahawa ia akan turut dibawa ke Asia Tenggara termasuk Malaysia? Pasaran kita mungkin sebesar mana, namun Ford Malaysia yang diwakili Sime Darby Auto Connexion sebelum ini sudah pun membawa model-model menarik ke pasaran tempatan seperti Focus ST, Ranger Raptor dan juga Ford Mustang.

Tambahan pula kerajaan kini sedang mengadakan pameran pameran dan duti untuk model EV yang diimpor sepenuhnya (CBU), mungkin ini masanya untuk Ford Malaysia turut bersaing dalam segmen tersebut?