Elak Geely ambil alih Aston Martin, Lawrence Stroll tingkatkan pegangan saham Yew Tree Investment

Oktober lalu Zhejiang Geely Holding Group telah mengumumkan bahwa ia kini telah memperoleh sejumlah 7.6% saham dalam syarikat pembuat kereta olahraga dari Inggris, Aston Martin. Ini membolehkan gergasi automotif dari China yang ikut memiliki Lotus, Volvo, Polestar dan pelbagai jenama lain itu menjadi pemegang saham keempat terbesar di Aston Martin.

Bimbang Geely akan terus membeli saham-saham di Aston Martin dan penerus menguasai terus jenama tersebut, pengerusi eksekutif Aston Martin, Lawrence Stroll terus menerusi Yew Tree investment group telah memperbesar lagi pegangan sahamnya dalam syarikat kereta sport di mana saja, lapor Mobil.

Sebelumnya Yew Tree telah menjadi pemegang saham terbesar di Aston Martin dengan pegangan sebanyak 18.3%. Langkah terbaharu yang diambil ini menyaksikan perolehan dana sekitar £50 juta dibuat, memungkinkan Yew Tree memegang saham sebanyak 28,29% di Aston Martin.

Geely berjaya membeli saham di Aston Martin dengan nilai £66 juta sebelum ini setelah pembuat kereta sport Inggris berkenaan dengan menerbitkan stok tambahan senilai £654 juta. Langkah itu dibuat untuk membolehkan Aston Martin membayar hutang-hutangnya dan menyembunyikan biaya faedah yang ditanggung.

Selain Geely, Aston Martin turut dimiliki oleh Saudi Public Investment Fund dengan pegangan saham 18,7% dan Mercedes-Benz dengan kepentingan 9,7%. Bloomberg Melaporkan bahwa pemilik Geely, Li Shufu sememangnya bersedia untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 10% lagi kepentingan untuk merapatkan lagi berlawanan dengan Aston Martin.