DBKL teliti beberapa daerah lain di sekitar ibu kota sebagai lokasi bebas kenderaan seperti Jalan TAR

Penutupan susulan kejayaan Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR) pada setiap Ahad sejak 28 Ogos lalu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sedang meneliti beberapa kawasan lain di ibu kota untuk dijadikan sebagai lokasi bebas kenderaan.

Antara lokasi yang memungkinkan untuk mewujudkan kawasan pejalan kaki di sekitar Bukit Bintang, menurut Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Jalaluddin Alias.

“Selepas Jalan TAR, kita bercadang untuk melaksanakannya di sekitar Hotel Federal kerana kawasan itu adalah lokasi tumpuan pejalan kaki. berita, kita masih dalam sesi urus dengan pihak berkepentingan serta orang awam dan sekiranya berjaya, perkara itu akan diumumkan nanti,” katanya seperti yang dilaporkan Bernama.

Datuk Bandar Kuala Lumpur Datuk Seri Mahadi Che Ngah berkata menerima menerima maklum balas positif dari semua pihak termasuk peniaga dan orang awam berhubung penutupan Jalan TAR pada setiap Ahad.

“Oleh itu, kami merancang untuk membawakan lebih banyak program dan aktiviti untuk menjadikan tempat itu lebih meriah. Perkara ini, sesuatu yang mudah untuk dilaksanakan, jadi kita perlu mendapatkan mak balas orang ramai untuk menyelesaikan masalah yang mungkin timbul setelah itu,”.