Chery Omoda 5 ditemui lagi di M’sia – stereng sebelah kanan, pencabar X50 dan HR-V bakal dilancar?

Chery sebelum ini pernah memberitahu mereka akan kembali ke pasaran Malaysia pada tahun 2022 dengan membawa beberapa SUV termasuk Omoda 5. Model ini sudah pernah diuji di Malaysia, tetapi melalui gambar yang kami dapat dibandingkan pembaca, Wafi Rahman dan Colin Yong ini lebih jelas dan ada turut berbahagian dalam.

Kita boleh melihat bahawa unit ujian yang tersedia di sebelah kanan, sekaligus mengesahkan bahawa Chery sedangkan Omoda 5 RHD untuk pasaran global. Tempahan untuk SUV ini baru sahaja dibuka di China bulan lalu, tetapi di sana mereka menggunakan model pemanduan sebelah kiri. Selain Malaysia, negara jiran lain seperti Thailand dan Indonesia, serta Australia dan Afrika Selatan juga menggunakan model RHD.

Disebabkan cuaca yang panas dan lembab, serta pelbagai keadaan pemanduan di atas jalan raya, negara kita menjadi tempat yang sesuai untuk menjalankan ujian ketahanan dan jarak jauh. Chery juga berkemungkinan sedang membuat penilaian teknologi pemanduan seperti ADAS pada kenderaan mereka.

Sekarang melalui gambar terbaru yang bahagian depan ini, kita sudah boleh yakin kenderaan yang ditampal dengan pelekat kamuflase ini sebenarnya memang adalah Omoda 5. Gril model unik ini boleh dikenal meskipun dengan pelekat penyamaran tersebut, dan kita juga boleh melihat lampu utamanya terletak di bawah, bersama DRL LED di atas. Warna tapak cermin sisi itu juga satu lagi petunjuk ia adalah Omoda 5.

Walau bagaimanapun, rekaan papan pemuka, roda stereng serta panel pintu model RHD ini adalah berbeza berbanding Omoda 5 LHD – sama ada Chery memang akan menghasilkan rekaan yang berbeza ataupun ia menghadapi waktu untuk sementara waktu. Bentuk papan pemuka ini juga lebih konvensional dan tidak terlalu rumit.

Di China, Omoda 5 dipacu oleh enjin petrol TGDI 1.6 liter, menghasilkan kuasa 197 PS dan 290 Nm tork, dihantar ke roda hadapan melalui transmisi klac berkembar tujuh kelajuan dan boleh melakukan pecutan o-100 km/j dalam masa 7.8 saat. Selain itu, pelanggan juga boleh memilih padanan penggerak 1.5 TCI dengan transmisi 9CVT.