Banjir kilat di beberapa kawasan di Shah Alam – seksyen 17, 24, 25 dan Padang Jawa terkesan

Baru kami mengeluarkan laporan MetMalaysia mengeluarkan amaran hujan bagi seluruh kawasan di Semenanjung Malaysia dan beberapa kawasan di Sabah & Sarawak sehingga 11 November dan hari ini telah terjadi banjir kilar di beberapa kawasan di Lembah Kelang.

Antara yang terjejas adalah Shah Alam, termasuk Seksyen 17, 24, 25 dan Padang, seperti yang boleh anda lihat melalui media sosial – turut kami sertakan di bawah.

Sekiranya anda bercadang mahu memandu ke mana-mana, periksa terlebih dahulu terlebih dahulu ada kawasan yang anda lalui itu selamat ataupun tidak. Jika terkesan dengan banjir, tangguhkan dahulu perjalanan anda (jika boleh) atau cari laluan lain untuk mengelakkan barang masalah.

Sebagai persediaan di musim tengkujuh ini juga, Anda dapat memperoleh perlindungan asuransi untuk bencana alam. Ini sangat penting bagi mengelakkan tanggungan besar yang perlu dan pikul sekiranya kenderaan terkesan atau rosak akibat banjir.

Perlindungan bahaya khusus ini terlalu mahal. Sebagai contoh, beberapa penyedia asuransi utama Malaysia, termasuk AIA, AIG, Allianz, AXA, Etiqa, Kurnia, MPI Generali, MSIG, RHB, Takaful dan Tokio Marine banjir kadar yang dikenakan adalah antara 0,15% hingga 0,5% dari jumlah keseluruhan perlindungan kenderaan anda .