ANIH saran pengguna Lebuhraya KL-Karak, LPT1 rancang perjalanan pada 23-27 Dis sempena Krismas

Pasti ramai yang sudah merancang untuk pulang ke kampung halaman atau pun bercuti di destinasi pilihan pada akhir minggu ini dan mungkin bersambung hingga ke minggu sebelumnya. Dan seperti biasa, pastinya lebuhraya-lebuhraya utama di negara ini bakal mengalami kesesakan khususnya pada waktu puncak.

Justeru, bagi pengguna Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (KLK) dan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 1 (LPT1), pemegang konsesinya, ANIH Berhad, menyarankan pengguna lebuh raya ke Pantai Timur merancang perjalanan untuk mengurangkan kesesakan pada waktu puncak.

“Berdasarkan tren lalu lintas di KLK dan LPT1, kami menjangkakan tren lalu lintas harian di KLK pada musim perayaan akan meningkat sebanyak 165.000 kenderaan, itu peningkatan sebanyak 65% berbanding hari biasa. Manakala sejumlah 70.000 kenderaan atau peningkatan sebanyak 63% pula di LPT1. Justeru, sempena dengan perayaan Krismas ini, kami jadual cadangan perjalanan bagi kedua-dua lebuhraya berkenana bagi tempoh 23 s/d 27 Disember 2022,” kata Pengurus Besar ANIH, Radzimah Mohd Radzi.

Untuk waktu 23-24 Desember, bagi pengguna yang datang dari arah Kuala Lumpur dan Selangor yang memasuki lebuhraya sepanjang hari Plaza Tol Gombak, yang ingin ke Pahang, Terengganu dan Kelantan, terdapat dua pilihan masa dicadangkan. Untuk perjalanan ke Pahang, anda boleh memilih sama ada memasuki lebuhraya antara jam 10 pagi-2 petang atau 8 malam-11 malam.

Manakala untuk ke Terengganu dan Kelantan pula, dua pilihan waktu memasuki lebuhraya adalah antara 6 pagi-10 pagi atau 5 petang-8 malam.

Bagi perjalanan dari Pantai Timur menuju ke Kuala Lumpur dan Selangor bagi tempoh antara 26-27 Disember, ANIH menyarankan agar pengguna yang datang dari Pahang untuk masuk ke semua tol plaza antara jam 6 pagi-10 pagi atau 7 malam-10 malam. Manakala pengguna yang dari Terengganu dan masuk ke Plaza Tol Jabor di antara jam 8 pagi-11 pagi atau 8 malam-10 malam. Untuk pengguna yang dari Kelantan dan masuk Plaza Tol Bentong antara jam 6 petang-8 malam atau 9 malam-12 tengah malam.

Bagi bas eskpres menuju ke Pantai Timur, disarankan memasuki Plaza Tol Gombak antara jam 9.30 pagi-12 tengahari dan 9.30 malam-12 tengah malam. Pada saat ini, ANIH menasihati agar kenderaan ringan mengelak memasuki Plaza Tol Gombak pada waktu yang bersangkutan. Dan untuk semua pengguna yang ingin ke mana-mana destinasi, waktu pergerakan bebas dicadangkan antara jam 12 tengah malam hingga 6 pagi.

“Kami juga menasihati para pengguna untuk memastikan baki kad dan e-Wallet Touch ‘n Go sudah mencukupi. Selain terus memandu dengan berhemah, patuhi saranan papan tanda lalu lintas, miliki kelajuan yang ditetapkan dan ikuti arahan petugas lebuhraya demi keselamatan semua,” kata Radzimah.