Aksesori Suzuki Jimny kini di Malaysia — tiga pakej berbeza, dari RM1.5k tidak termasuk biaya pemasangan

Suzuki Cars Malaysia, yang dikendalikan oleh Naa Eastern Motors, telah mengumumkan ketersediaan beberapa aksesori untuk model Jimny, yang ditawarkan dalam tiga paket menarik, bukan sekadar untuk mengubah estetika atau penampilan luarannya sahaja, tetapi juga dengan tujuan penggunaan.

Yang pertama, Urban Package yang terdiri dari kemasan bampar depan, kemasan sisi, visor pintu serta pelindung gril baru. Pakej ini dijual dengan harga RM5,820 tidak termasuk pemasangan, yang dikenakan tambahan RM180.

Yang kedua ialah Paket Profesional pada harga RM1,500 (pemasangan perlu tambahan RM117) yang menukar warna pemegang pintu dan perumah cermin sisi dari warna badan ke kemasan krom.

Yang ketiga pula ialah Protection Package yang ditawarkan pada harga RM4,000, yang melibatkan tambahan pelindung lumpur depan dan belakang, serta pelindung logam bagi dua diferensial yang ada pada Jimny. Upah pemasangan untuk pakej ini juga sama, RM117.

Suzuki Jimny dijual pada harga semasa RM174,900 atas jalan tidak termasuk asuransi. Harga ini RM6,000 lebih mahal berbanding harga ketika pelancarannya itu RM168,900, walaupun ketika harga yang lebih rendah itu disebabkan oleh rebat 50% bagi cukai SST.

Jimny diimpor sepenuhnya dari Jepun dan ditawarkan dalam empat pilihan warna, termasuk Jungle Green dan Medium Grey yang tidak memerlukan biaya tambahan. Jika ingin versi dua warna, Kinetic Yellow dan bumbung Blueish Black Pearl 3, ini melibatkan penambahan RM2,500. Sementara itu, warna Bluish Black Pearl 3 juga membutuhkan tambahan RM1,500.

Jimny menggunakan enjin K15B 1.5 liter VVT NA empat-silinder petrol yang menghasilkan 100 hp pada 6.000 rpm dan tork 130 Nm pada 4.000 rpm. Ini digandingkan pula dengan kotak gear automatik empat kelajuan dan sistem pacuan empat roda bagian masa dengan kotak transfer jarak rendah.